Вход
Добре Дошъл!
0.00лв.
0
75.00лв. до безплатна доставка
 
Избрани филтри / Изчисти
Съставки
покажи всички съставки
Здравни проблеми
Информация
Витамин А
Този химичен елемент е открит за първи път през 1913 година, когато учениконстатират, че може да предпазва от нощна слепота. Впоследствие, през 1932 се установява, че бета-каротин, още известен като про-витамин A, е прекурсор на витамина. При консумация на бета-каротин, витаминAсе произвежда по естествен път, чрез ензими в храносмилателния тракт. Този мастноразтворим витамин се натрупва в черния дроб, където може да престои дълъг период от време.

Витамин A, намиращ се в храна от животински произход, е известен като предварително образуван. Той се абсорбира под формата на ретинол, една от неговите най-лесно усвоими (активни) форми. Източниците включват черен дроб, пълномаслено мляко и някои обогатени храни. Ретинол може да се превърне в ретинал и ретинова киселина (други активни форми на витамина) в тялото. Витамин A се намира в естествено състояние в животински продукти като черен дроб, бъбреци, масло, яйчен жълтък, пълномаслено мляко и обогатено обезмаслено мляко.

Витамин A, открит в яркообагрените плодове и зеленчуци,се нарича провитамин Aкаротеноид. В организма той може да се превърне в ретинол. Обичайни провитамин Aкаротеноиди, срещащи се в растителната храна са - бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин. От тях най-ефикасно преминава в ретинол бета-каротин. Алфа-каротин и бета-криптоксантин също се превръщат във витамин A, но наполовина по-ефективно. Бета-каротин е антиоксидант. Антиоксидантите защитават клетките от разрушаване, причинено от нестабилни вещества, известни като свободни радикали. Тези радикали се предполага, че допринасят за редица хронични болести и играят роля в дегенеративните процеси, свързани със стареенето. Източници на бета-каротин са морковите, тиквата, сладките картофи, зимната тиква, канталупата, розовият грейпфрут, кайсиите, броколи, спанакът и повечето зеленчуци с тъмнозелени, големи листа. Колкото по-интензивен е цветът на плода или зеленчука, толкова по-голямо е наличието на бета-каротин. Тези източници не съдържат мазнини и холестерол.

Как въздейства витамин A?

Този витамин подпомага формирането и поддържането на здрави зъби, скелета, меката тъкан, лигавицата на мембраните, имунната функция, баланса на кръвната захар и кожата. Той също така е известен като ретинол, тъй като произвежда пигментите в ретината на окото. Витамин Aстимулира доброто зрение, особено при слаба светлина. Той може да се окаже необходим елемент за репродуктивната функция и кърменето.
Всички продукти (2)
Страница:
HAYA LABS
Витамин А представлява мастноразтворимо съединение, което се съхранява в черния дроб. Предимства:     Поддържа нощното виж
14.00лв.
 
HAYA LABS
Бeтa-ĸapoтин, нaй-дoбpe пoзнaт ĸaтo пpeĸypcop нa витaмин A, e вaжeн aнтиoĸcидaнт, ĸoйтo пoмaгa зa пpeдпaзвaнe oт paзpyшитeлнoтo въздeйcтвиe нa cвoбoднитe paдиĸaли. Пре
ПРОДУКТЪТ НЕ Е НАЛИЧЕН
Всички продукти (2)
Страница:
Поръчка и доставка
Условия на ползване
За нас
Информация за търговци
За клиенти на едро
Контакти
0882830068
[email protected]
Медия
Медия
©2023 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Условия на ползване | Мобилна версия